Showing posts with label how to crack dgca exam. Show all posts
Showing posts with label how to crack dgca exam. Show all posts

Tuesday, 15 March 2016

Regulation Miscellaneous Que. Paper - 5

1.  Oxygen is to be carried for all crew members and passengers above a absolute pressure of: 
           a) 800 hPa    b) 700 hPa   c) 620 hPa d) 1000 hPa
Ans. c)

2. Automatic Terminal Information Service (ATIS) is the continuous broadcast of recorded
    information concerning
      a) Pilots of radar-identified aircraft whose aircraft is in dangerous proximity to terrain or to
          an obstruction
      b) Non-essential information to reduce frequency congestion
      c) Non-control information   in selected high-activity terminal areas
      d) To warn pilots about conflicting traffic
Ans. c)

3. If the control tower uses a light signal to direct a pilot to give way to other aircraft and continue circling, the light will be
a)      flashing red    b) steady red    c) alternating red and green    d) steady white
Ans. b)

4. Which light signal from the control tower clears a pilot to taxi?

Regulation Miscellaneous Que. Paper - 4

Q1. AIP India is published by:
       a) DGCA       b) AAI          c) Civil Aviation Ministry        d) ICAO
Ans. b)

Q2. AIP consists of:
       a) 3 parts (GEN, ENR & AD)                                    b) 4 parts (GEN, ENR, AD MET)
       c) 6 parts (GEN, ENR, AD, MET, COMM, ATC)   d) 2 parts (GEN, AD)
Ans. a)

Q3. Regular amendments to the AIP will be:
       a) Twice a year in Jan and July month of each year
       b) Every quarter of the year Jan, April, July and Oct month of each year
       c) Once every year in the month of April of each year
       d) On as required basis
Ans. c)

Q4. Without visual aid, a pilot often interprets centrifugal force as a sensation of:

Regulation Miscellaneous Que. Paper - 3


1. In class A airspace
a)      All flights are permitted.            b) Only VFR flights are permitted. 
c)   Only IFR flights are permitted. d) SPL VFR flights are permitted.
Ans. c)

2. In class D air space
a)      IFR & VFR flights are permitted & all flights are subject to Air Traffic Control
b)      IFR flights are separated from other IFR flights & receive information in respect of VFR flights
c)      VFR flights receive traffic information about other flights
d)     all are correct
Ans. d)

3. Route guides are required to be carried in
a)      all aircraft                                                                     b) all private aircraft   
c)   Aircraft involved in scheduled transport services       d) all aircraft engaged in aerial work
Ans. c)

4.  ADC clearance is required to be obtained

Regulation Miscellaneous Que. Paper - 2

1. Prohibition of flights over Mathura refinery:
a) With in a radius of 1 NM.                   b) With in a radius of 10 NM
c) With in a radius of 20 NM                  d) with in a radius of 10 kms
Ans.     (d)  

2. Following failure of two way radio communications the pilot should select one of the  
   following on the transponder :
a) Mode A 7700    b) Mode A 7500      c) Mode C 2000    d) Mode A 7600
Ans.     (d)

3. When two aircraft are approaching head on, the rules of the air require that
a) Both aircraft alter heading to starboard            b) Both aircraft alter heading to port                                    
c) The larger aircraft alters heading to starboard d) The smaller aircraft alters heading to port
Ans.     (a) 

4. An Instrument Rating Test is valid before renewal for:   

Regulation Miscellaneous Que. Paper - 1

1. Position report is required to be given when
a)      Crossing an FIR               b)Over a compulsory reporting point
c)      if so required by ATC      d) all are correct
Ans.     d

2. Aerodrome data and facilities are given in
a)      Aeradio         b) AIP         c) Notams         d) AIRACs
Ans.     b

3. An aircraft is following a track of 179ยบ (M) on a VFR plan. The choice of flight levels  
    available to the pilot are:
a)      50,70,90,150,170,190,210,230,250,270,290
b)      55,75,95,155,175,195,215,235,255,275,295
c)      50,70,90,110,130,160,180,200,220,240,260,280
d)     55, 75, 95, 115, 135, 155, 175, 195, 215, 235, 255, 275
Ans.     d

4. A horizontal red square panel with one yellow diagonal means: